
Eser Adı: Yarınki Türkiye
Yazar Adı: Nurettin Topçu
Nurettin Topçu Kimdir?
Aslen Erzurumlu olan Nurettin TOPÇU, 7 Kasım 1909’da İstanbul’da dünyaya gelmiştir. 1928 yılında İstanbul Erkek Lisesi’ni pekiyi derece ile bitirerek girdiği Avrupa tahsil imtihanlarını kazanmış ve Fransa’ya gitmiştir. Sorborn Üniversitesi’nde Ahlak Felsefesi alanında çalışan ilk Türk öğrenci unvanıyla yüksek lisans ve doktorasını üstün başarı ile tamamlamıştır. 1934 yılında Türkiye’ye dönen Topçu, İstanbul Üniversitesi’nde “Bergson” konulu doçentlik tezi hazırlamasına rağmen kendisine kadro verilmemiştir. Son olarak 18 yıl görev yaptığı İstanbul Erkek Lisesi’nden emekli olarak toplam 40 yıl öğretmenlik yapmıştır. Hayatı boyunca çeşitli dernek ve sivil toplum örgütlerinde faaliyet yürüten Nurettin Topçu, düşünce ve fikir dünyasına; Yarınki Türkiye, Büyük Fetih, Türkiye’nin Mâârif Davası ve Ahlak başta olmak üzere birçok önemli eser bırakarak 10 Temmuz 1975 yılında vefat etmiştir.
Yarınki Türkiye
Nurettin TOPÇU’nun Hareket, Bizim Türkiye ve Türk Yurdu başta olmak üzere çeşitli dergilerde farklı zamanlarda yayınlanmış yazılarından oluşan Yarınki Türkiye isimli eserinde; insanın varoluş gâyesinden cemiyet ahlakına, içtimaî meselelerden medeniyet tasavvurlarına kadar geniş yelpazede yapılmış analizler yer almaktadır. Bazı yazıların ilk olarak nerede yayınlandığı bilgisine ulaşılamamıştır. İki bölümden oluşan eserde, birinci bölümde; İş Ahlakı, Felsefe ve Cemiyet, Millet Ruhu ve Milli Mukaddesat gibi içtimâi konularla ilgili yazılar yer alırken ikinci bölümde ise Asrımızın Hareket Adamları, Şahsiyet, Mukaddes Kurbanlar gibi başlıklar altında vazife adamının şahsiyetine yönelik değerlendirmeler yer almaktadır.
“Anadolu’nun kurtuluş savaşı ruh cephesinde henüz yapılmamıştır.” Diyen Topçu’ya göre etrafımızda binbir hareket kaynaşmaktadır. Kazanç adamı muvaffâkiyet kapılarını zorlamakta, siyaset adamı fitne peşinde koşmakta, gazete ve radyo şöhreti alkışlamakta, dilenci saltanat sürmekte ve şehirlerle köylerden akın akın geçip giden kafile bu manzara karşısında kayıtsız kalmaktadır. Topçu, gemisini sürdüren kaptan anlayışının yer edindiği topluluğa karşı ruh cephesinin yılmaz işçilerinin gür bir sesle: “Dört yanımız düşmanla çevrilidir, bu muhasaranın içinde namuskârane yaşayamazsınız, geminizi kurtaramazsınız ilminizi kuramazsınız, Allah’a varamazsınız, şerre itaatte asla selâmet bulamazsınız! Gözlerinizi açın, müşterek bir saf teşkili zamanıdır! Sizi dört taraftan çeviren düşmanları tanımak istiyor musunuz? Bunların çoğu sizin hayatınıza girmiş, sizin dilinizle konuşuyor, sizin emeğinizle yaşıyor ve bazen de sizin kalbiniz de barınıyorlar.” Diye haykırması gerektiğini ve vazife adamının dönüşümü önce kendi ruh dünyasında başlatması gerektiğini belirtiyor. Çünkü Topçu’ya göre Yarınki Türkiye’nin kurucuları, yaşama zevkini bırakıp yaşatma aşkına gönül verecek, sabırlı ve azimli lâkin gösterişsiz ve nümayişsiz çalışan ruh cephesinin maden işçileri olacaktır.
Hazırlayan: M. Musab ÖNDER